a tak trochu Džem..

PPR přirozené plánování rodičovství

24. 4. 2008 18:09
Rubrika: Náblo | Štítky: knínicky sboreček

Přirozené plánování rodičovství (PPR)

je způsob antikoncepce bez léků, pomůcek, hormonů, případně speciálních zákroků. Praktikování PPR vyžaduje určitou disciplínu a pár minut vyhrazeného času denně (ranní změření teploty, kontrola hlenu, zaznamenání pozorování do tabulky) což je oproti formám umělé antikoncepce určitá nevýhoda. Na druhé straně k jejím nesporným výhodám patří minimálně finanční náklady, jistota zdravotní nezávadnosti a možnost včas odhalit některé gynekologické problémy. Metody PPR je také možno využít při problémech s otěhotněním, protože pochopení a sledování hormonálních změn po dobu menstruačního cyklu může v mnohých případech dopomoci k početí. Právě pro svou "přirozenost" získává PPR stále větší počet stoupenců.

Přirozené plánování rodičovství zahrnuje mnoho metod, více či méně přesných a spolehlivých. V tomto přehledu jsou informace o možnosti určování plodných dní na základě zkoumání změny krystalizace slín a o nejspolehlivějších a nejrozšířenějších způsobech PPR, které jako celek tvoří tzv. symptotermální metodu (STM). Kombinace těchto metod zaručuje spolehlivost srovnatelnou s hormonální antikoncepcí a převyšující ostatní způsoby umělé antikoncepce.

Metody jsou popsané jen heslovitě. Kliknutím na název metody získáte podrobný popis, včetně obrázků a nákresů. Popisy jsou převzané ze serveru Rodina online a jsou napsány krásně a přehledně. Nenechte se odradit detailností popisu. Není to tak složité, jak se může na první pohled zdát :).


1) Metoda změny krystalizace slín

je používána v řadě evropských zemí již asi deset let. Na klinikách, které se zabývají léčbou a výzkumem neplodnosti je tato metoda známá a zkoumaná o mnoho déle. Plodné a neplodné dny se projevují mimo jiných změn i změnou množství hormonu estrogenu a zménou koncentrace solí ve slinách. Přibližne 3-4 dny před uvolněním vajíčka mění sliny svoji strukturu na krystalickou, která asi 2-3 dny po ovulaci zmizí. I přes značnou spolehlivost doporučujeme metodu kombinovat s něktorým z níže uvedených způsobů určování plodných dní. Mikroskopické zkoumání krystalizace slín je vynikajícim doplňkem symptotermální metody a po určité praxi se může stát základním způsobem určování období Vaší plodnosti.

je založena na sledování množství a struktury hlenu, produkovaného sliznicí děložního čípku. Na začátku cyklu je hlenu málo, je hustý a nedá se vytáhnut. V době plodných dní je jeho množství větší a struktura táhavá.

3) Teplotní metoda

využívá měření bazální tělesné teploty, vždy ráno, přibližně ve stejnou hodinu, dříve než vstanete z postele a vždy stejným teploměrem. Tři dny po vzestupu teploty (0,2-0,4°C) začínají neplodné dny.

4) Cervikálna metoda

sleduje polohu děložního čípku. Před ovulací se rozšiřuje hrdlo dělohy, čípek se posune výše a je měkčí. Po ovulaci se naopak hrdlo dělohy zúží, čípek je tužší a níže položený. Správné určení polohy a tuhosti čípku předpokládá dva až tři cykly praxe.

Taky nám o tom něco Jitka říkala v náblu.... docela zajímavé hodiny...  

Zdroj www.tehotenske-testy.net 

Zobrazeno 1760×

Komentáře

hwezdicka

Co prosím? tohle téma, že probíráte v náboženství?? kde a kdy prosím? :))

Moncicacek

No probírali jsme, už neprobíráme:-) ale bližší info u Jitky Muchové;-)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková